Lease contract overnemen: hier moet je op letten
februari 10, 2021Het leasen van auto’s is tegenwoordig ontzettend populair. Met deze constructie rijdt je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag. Op die manier hoef je niet eenmalig een groot bedrag te betalen en kun je toch een fijne, nieuwe auto rijden. Een private lease is echter niet heel flexibel. Zo is de contractduur doorgaans 4 à 5 jaar. Wil je tussentijds van je contract af? Dan kan dit je veel geld kosten. Een beter alternatief is dan het laten overnemen van je lease contract. Een lease contract overnemen brengt enkele voordelen met zich mee, maar waar moet je allemaal op letten?
Administratiekosten bij het overnemen
Wanneer je je lease contract door iemand anders wilt laten overnemen, of een lease contract van iemand anders wilt overnemen, moet de leasemaatschappij dit natuurlijk goedkeuren. Houd er hierbij rekening mee dat de leasemaatschappij over het algemeen administratiekosten voor de overname zal rekenen. Deze kosten bedragen doorgaans enkele honderden euro’s, maar zijn alsnog een stuk voordeliger dan gangbare opzegboetes. Naast geld zal een overname ook tijd kosten. De hele aanvraagprocedure bij de leasemaatschappij zal doorlopen moeten worden alvorens een contract kan worden overgedragen. Neem je een lease contract over? Dan zul je worden onderworpen aan een check bij het Bureau Kredietregistratie.
Hypotheek en private lease
Tot slot kan de combinatie hypotheek en private lease ook van belang zijn. Wil je bijvoorbeeld binnenkort een huis kopen en een hypotheek hiervoor nemen? Dan kan een private lease van een auto je hierbij in de weg zitten. Een private lease contract levert namelijk een registratie bij de BKR op. De maandelijkse verplichtingen voor de auto worden dan ook meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gevolg? Je maximale hypotheekbedrag kan ineens tienduizenden euro’s lager uitvallen.
Wat zijn de alternatieven?
Twijfel je over het overnemen van een lease contract? Of lukt het maar niet? Dan is het goed om te weten dat er ook andere mogelijkheden zijn om tijde lijk in een leaseauto te kunnen rijden. Een voorbeeld van een andere constructie is Shortlease. Je kunt dan in een nieuwe leaseauto rijden met een contract met een hele korte looptijd. Hier hangt dan natuurlijk wel een flink prijskaartje aan. Maar het is dan wel mogelijk om al vanaf 1 maand te leasen. Daarnaast kun je ook op zoek gaan naar iemand die zijn leaseauto tijdelijk wilt verhuren, of misschien zelfs wilt delen. Je kunt dan onderling duidelijke afspraken maken. Op die manier zit je niet vast aan een lease contract van een paar jaar en ben je geen fortuin kwijt.