Welke Formule 1 technieken vind je terug in straatauto’s?
januari 7, 2020De Formule 1 is nog steeds de populairste autoklasse ter wereld, jaarlijks kijken miljoenen mensen hoe deze technische hoogstandjes op circuits over de hele wereld hun ronden rijden. De teams hebben honderden mensen in dienst die het hele jaar bezig zijn om hun huidige bolide beter te maken of de auto voor het volgende jaar te ontwerpen. De knapste koppen onder hen zijn ook vaak bezig met het bedenken en uitvoeren van nieuwe technieken en systemen. Deze uitvindingen en ontwikkelingen worden vaak ook toegepast op gewone straatauto’s om ze effectiever of zuiniger te maken. Welke technieken en uitvindingen uit de Formule 1 vind je nou terug in deze auto’s?
De monocoque en koolstofvezel
De monocoque is een ontzettend belangrijk onderdeel van een Formule 1 bolide, het draagt misschien niets bij aan de snelheid maar des te meer aan de veiligheid van de coureurs. De monocoque is het gedeelte waar de coureurs in zitten in wordt gemaakt van het lichte maar ijzersterke koolstofvezel. De eerste monocoque vinden we terug in de Lotus 25 Formule 1 auto uit 1963, hoewel deze nog niet van koolstofvezel gemaakt werd was dit wel het eerste zelfdragende chassis. In 1981 zette McLaren de volgende stap toen het de monocoque als eerste als een soort cocon voor de coureur presenteerde, hier werd ook voor de eerste keer koolstofvezel toegepast. Dat de coureur John Watson na een ongeluk tijdens de Italiaanse GP in 1981 levend uit de auto stapte wordt alom toegeschreven aan het feit dat McLaren een monocoque van koolstofvezel gebruikte. Tegenwoordig worden zowel de monocoque als het materiaal koolstofvezel veelvuldig in straatauto’s van het duurdere segment gebruikt. Zo hebben de hedendaagse sportwagens van McLaren als voorbeeld allemaal een uit koolstofvezel gemaakte monocoque waar de auto omheen wordt gebouwd als bescherming voor de inzittenden.
Semi automatische versnellingsbakken
Hoewel autofabrikanten al vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw hiermee experimenteren, is dit concept in de Formule 1 echt gegroeid en zo doorgestroomd naar hedendaagse auto’s. Ferrari reed in 1989 voor de eerste keer met een schakelsysteem die hierop gebaseerd was, dit concept evolueerde in de jaren daarna tot het bekende schakelsysteem met flippers die Ferrari in 1997 introduceerde, ieder team nam dit systeem al snel over. Naast dat het makkelijk schakelen is heeft het semi automatische schakelsysteem nog een voordeel, namelijk de verschillende rij-instellingen die hiermee ingeschakeld kunnen worden. Zelfs in een simpele Volkswagen Polo heb je tegenwoordig een sport- en comfortstand. Waar ieder team zijn eigen versnellingsbak maakt of overneemt van een ander team pleit de FIA ervoor om vanaf 2021 een standaard versnellingsbak te introduceren.
Motor ontwikkelingen
Autofabrikanten maken maar al te graag gebruik van de ontwikkelingen van de Formule 1 motoren, de Formule 1 teams en diens motorleverancier zijn al jaren erg hard bezig om hun motoren steeds zuiniger te maken. Bijvoorbeeld door het invoeren van de kleinere 1,6 liter zescilinder hybride motoren in 2014. Autofabrikanten nemen deze ontwikkelingen en technieken over voor hun eigen (hybride) motoren om deze zuiniger en ook krachtiger te maken, ook ontwikkelingen op het gebied van brandstof worden vaak toegepast voor straatauto’s.